Ihastuttavaa värienkirjoa

Jos Suomessa näkisi vaaleanvioletin tai turkoosin talon, se panisi varmastikin hieman yskittämään. Sinälläänhän kyseiset värit ovat aivan ihastuttavia, mutta kun ajattelee Suomen neljää vuodenaikaa, niin aika tyrmäävältä voisi mustikkajugurtin värinen talo näyttää lokakuun ankeuden keskellä tai turkoosi lumista peltoa vasten.

 

 

 

 

 

Täällä Kanarialla kuitenkin näkee mitä erilaisempaa värikirjoa. Ihmiset ovat todellakin toteuttaneet omia värimieltymyksiään. Perinteisten valkoisten, ruskehtavien ja kellertävien talojen lisäksi näkee keltaisen eri sävyjä, oransin eri sävyjä. On vaaleansinisestä tummaan siniseen ja vihreätä vaaleasta tummaan. Myös punaisesta löytyy värikirjoa vaaleanpunaisesta magentan eri vahvuuksiin ja kirkkaan punaiseen.

Rakas mieheni meinasi jo hermostua minulle, kun taannoin meillä oli auto pari viikkoa vuokralla ja kiljaisin aina jonkin mielenkiintoisen värisen talon nähdessäni: Hiljennä, pysäytä, haluan kuvan tuosta. Valitettavasti kännykkäkameralla ei mitään upeita otoksia saa, mutta saa niistä käsityksen tästä silmää hivelevästä värikirjosta.

Onhan täällä tosi ankeitakin taloja, sellaisia perus lego-palikoita ja tylsän värisiä. Mutta aina välillä näkee todella hauskoja värejä ja väriyhdistelmiä.

Suomeen en sitä värikirjoa toisi. Jotenkin se ei vain sinne istuisi, niin värejä intohimoisesti rakastava kuin olenkin.

Olen myös huomannut katsellessani paikallisten kiinteistövälittäjien sivuja, että taloissa on sisälläkin käytetty vahvoja värejä. Joskin se minua kyllä hieman tyrmistyttää. Jos nimittäin huoneen seinät sekä katto on maalattu vaikkapa magentan värisiksi tai vihreiksi, niin onhan siinä väriä kerrakseen. Etenkin, kun täällä ikkunat ovat pieniä ja valoa päästetään todella vähän sisään.

Ymmärrän kyllä, että täällä asuville ihmisille aurinko ja valo eivät merkitse samaa kuin meille pohjolan asukkaille, mutta ihmetyttäähän se sisätilojen valottomuus ja synkkyys siltikin. Nykyään kun kuitenkin on mahdollista asennuttaa taloon ilmastointi.

Täällä näkee myös talojen seinissä tai aidoissa mosaiikki taideteoksia tai maalauksia, jotka ovat kerrassaan hauskan näköisiä.

Mutta onneksi olen niin onnellinen ja onnekas ihminen, että voin nauttia tästä väri ja valokylvystä viiden kuukauden ajan. Nähtäväksi jää, tuleeko kotiin palatessa maaliskuussa shokki. Mutta onneksi silloin kevät on jo Suomessa aluillaan ja valo lisääntyy silloin kaiken aikaa! Nyt on vain nautittava tästä kanarialinnun olotilasta ja tankattava värivoimaa sydämen kyllyydestä. Ja onneksi maaliskuussa alkaa Koloristi koulutus jossa värikylpy jatkuu!