Näenkö vaivaa itseni vuoksi?

Törmäsin vast’ikään taas ajatukseen, ettei itsensä vuoksi viitsi nähdä vaivaa. Ajatus näyttää olevan hyvin yleinen ja tyypillinen. Sama asia hämmästytti minua muutama vuosi sitten, kun mieheni vasta kokiksi valmistunut tytär tokaisi minulle: ”Aina sinä viitsit.”

Kyse oli siitä, että neiti oli valmistunut keväällä ja onnistui saamaan kesätyöpaikan Jyväskylän asuntomessuilta. Ja sen vuoksi hän asusteli meillä kesän. Kun hänellä oli vapaapäivä tai iltavuoro laitoin meille lounaan ja katoin pöydän kauniisti serviettien kanssa, kuten aina teen, oli pyhä tai arki. Hän ei lainkaan ymmärtänyt, että viitsin nähdä vaivaa kattauksen eteen. Ja kuitenkin, kai kokiksi juuri valmistuneen tulisi ymmärtää tarjolle panon merkitys?

Ruokahan ei ole vain vatsantäytettä. Se on myös silmänruokaa, mielenruokaa, sielunruokaa. Ja jopa Kotikokki hernekeitto maistuu paremmalta, kun kattaus on ilo silmälle.

Kenen vuoksi sitten viitsii nähdä vaivaa, jollei itsensä? Ja jollei ihminen itse viitsi nähdä vaivaa itsensä vuoksi, niin kuinka kukaan toinen sitten viitsisi nähdä vaivaa meidän vuoksemme?

Miksi en siis viitsisi? Kyseessähän olen minä itse. Kuka olisi arvokkaampi kuin minä itse? Ja jollen viitsi nähdä vaivaa itseni vuoksi, kuinka voisin odottaa että joku muu viitsisi nähdä vaivaa minun vuokseni? Ihmisethän suhtautuvat meihin juuri siten kuin miten itse suhtaudumme itseemme. Joten jos et ole tyytyväinen siihen, kuinka lähimmäisesi sinua kohtelevat, on aika tarkastella arjen käytäntöjäsi suhteessa itseesi.

Jos olet hyvä itsellesi kerran tai pari vuodessa, niin ehkä joku on sitä sinulle myös saman verran. Jos kuitenkin 360 päivää vuodessa et viitsi olla itsellesi hyvä, niin voit odottaa että näin tulee olemaan myös muiden suhde itseesi. Ketä silloin voit syyttää siitä, että ihmiset eivät viitsi vaivautua vuoksesi. Muut eivät viitsi arvostaa sinua. Toiset eivät viitsi rakastaa sinua. Ethän viitsi itsekään vaivautua itsesi vuoksi, joten otsassasi on niin sanotusti leima: Ei kannata nähdä vaivaa. Ja kukaanhan ei tietenkään viitsi.

Jos viitsit siivota kotisi, laittaa jotain kauniisti tarjolle vain silloin kun tulee esimerkiksi vieraita, niin mitä se kertoo sinusta? Sen, että olet ulkokultainen. Pokkuroit vieraita ja haluat näyttää paremmalta kuin olet, mutta itsesi jätät vaille samaa huomioita ja arvoa. Mikä muista tekee viitsimisen arvoisia, mutta ei sinusta?

Tai jos olet lähdössä ulos vaikkapa juhlimaan, tälläydyt, mutta arkena olet lähinnä kuin seinästä repäisty, niin mitä se viestittää sinusta. Laittaudut muiden vuoksi juhlimaan mennessä, mutta normaali arkena et välitä itsestäsi tuon taivaallista.

Tai et viitsi laittaa kodistasi viihtyisää ja kaunista. Noh, et tietenkään viitsi, koska et viitsi nähdä vaivaa itsesi eteen, joten samapa kai on silloin jos kotisi on kaamea. Sehän vain kuvastaa sitä, mitä ajattelet itsestäsi ja mitä näin ollen vedät puoleesi elämässä.

Mutta tajuatko, kuinka vaarallista tuollainen ajattelu on, ettei viitsi nähdä vaivaa itsensä vuoksi. Tämä vääristynyt ajatusmalli itsestä, ettei viitsi tai kannata nähdä oman itsensä vuoksi vaivaa, on ihmisessä oleva leima, jonka mukaan muut sitten kohtelevat ihmistä. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan pitää paikkansa, eikä tuo itsensä eteen tekeminen ole vain sitä, että viitsisi ehkä joskus nähdä vaivaa itsensä vuoksi, vaan että huomioi itsensä arjessa, joka ikinen päivä.

Kuinka viitsimisen arvoinen sinä olet?