Järki vs. intuitio

Tutkitusti on todettu, että ihminen on yleensä tyytyväisempi niihin päätöksiin, jotka hän tekee intuitionsa varassa kuin niihin, jotka hän tekee järjen varassa. Etenkin, kun on kyse suurista asioista. Se on tietenkin ymmärrettävää, koska intuitio perustuu sydämen ääneen ja järki sitten siihen järkeen.

Mutta olen huomannut aivan saman asian maalatessani tauluja. Jos ajattelen suunnitelmallisesti, järjen kautta maalaavani jotain, niin siitä tulee kaamea. Kun annan intuitiiviselle luovuudelle vallan, tulee maalauksesta ihana. Onneksi akryyli väreillä voi maalata taulun päälle useampaan kertaan, etteivät canvas pohjat mene hukkaan. Siten ovat monet ihanat tauluni syntyneet. Ensin tulee se suunniteltu luomus, josta en pidä ja sitten lopulta syntyy se intuitiivinen luomus, josta pidän. Jos taas alun alkaenkin olen luovaa intoa täynnä, tulee maalaus kertaheitolla oikean lainen.

Eilen oli aivan samoin. Olen katsellut jo parin viikon ajan keltaisella pohjalla olevaa magentaa enkelipalloa ja äitienpäiväksi sain vielä suuria ihanan magentoja ruusuja.

 

Niinpä ajattelin että magentasta ja keltaisen sävyistä tulee ihana taulu. No ei tullut. Ensimmäisen version magentan maalasin piiloon valkoisella ja yritin sitten tehdä Valoon kirjan kannessa olevan taulun plagiaation, mutta violetin tilalla käytin magentan sävyjä. Siitä tuli mieleen marjapuuro. Ei siis hyvä ollenkaan. Siispä korjasin asiaa vetämällä magentan päälle ohuelti keltaista, jolloin väri muuttui omituisen oranssiin vivahtavaksi. Ei ollenkaan hyvä.

Hetken sitten annoin taulun olla ja annoin intuitiolle vallan, joka sanoi: valkoista ja Yellow deep Hueta, niin hyvä tulee. Ja niin tulikin. Syötävän ihana minun mielestäni. Ylellinen, jossa silmä lepää.

Mutta huomasin jo pari vuotta sitten keväällä Ruotsissa, jossa tehtailin varmaan lähemmäs sata Ilopilleri rintakoruja, että jos suunnittelin värit koruun etukäteen, niin takuuvarmasti jouduin purkamaan helmet ja muut tykötarpeet pois. Kun otin mieleisen värisen pohjakankaan ja sitten annoin sormien ja silmien vain valita sopivat koristukset, tuli Ilopillereistä ihania.

Järki ja suunnitelmallisuus ovat usein ja monissa asioissa oikein hyviä ja välttämättömiä. Mutta kauneuden ja luovuuden kyseessä ollessa, niillä ei näytä olevan juurikaan sijaa. Esteettinen silmä ei ole kaavoja, järkeilyä eikä valmiita malleja vaan ihmisessä oleva sisäinen ymmärrys kauneudesta. Se tietenkin on eri ihmisillä erilainen. Se mikä miellyttää minua, ei välttämättä miellytä muita. Onneksi emme ole kaikki samanlaisia, koska siinä piilee elämän rikkaus!

Huolehdi siis elämäsi ylellisyydestä! Arki kyllä hoituu itsestään!