Ammattisi kertoo

Ammattisi kertoo sarja

Valitsemme ammatin, koska se mahdollistaa meille oppia elämässämme juuri niitä asioita, joita olemme tulleet oppimaan. Siksi myös usein vaihdamme ammattia jossain vaiheessa.

Olen miettinyt jo usean vuoden ajan, mitä ammatti meistä kertoo, miksi sen olemme valinneet. Nyt 2018 on aika aloittaa sarja ammattien kertomasta. Kuten Mies kuin auto korttinikin ovat itsetutkiskelu kortteja, niin ovat nämäkin.

Se, että sarja alkaa keittiöstä, johtuu yksinomaan siitä että joulukuussa 2017 keskustelimme ko. alan ihmisestä ja silloin sanoin tiettyjä asioita siitä, miksi tämä kyseinen henkilö oli ammatin valinnut. Se sai minut kirjoittamaan lyhyen kuvauksen. Jatkossa seuraa muita, mutta ei missään tietyssä järjestyksessä.

Muistathan, että kaikki sivuillani olevat julkaisut ovat tekijänoikeuslain alaisia, joten niiden kopioiminen ja käyttäminen ilman lupaa on kiellettyä!

Hauskoja lukuhetkiä ammattien kertoman parissa!

Keittäjät, kokit, restonomit ja kotitalousopettajat

Ne, jotka ovat valinneet ammatikseen ruoanlaiton, ovat jääneet lapsuudessaan vaille rakkauden ravintoa sillä usein syömme tunnevajaukseen, lohduttaaksemme itseämme. keittöalan ihmiset oppivat ruokkimaan muita, vaikka haasteena on ensisijaisesti oppia ensin ruokkimaan itseään – niin henkisesti kuin fyysisestikin. Mutta koska ruoanlaittaja ei osaa kuunnella omia tarpeitaan ja tunteitaan, hän keskittyy muiden tarpeiden kuunteluun ja niihin vastaamiseen, kuvitellen, että ruokkimalla muita, tulisi itsekin rakkaudella ravituksi. He hämmentävät ruokapatoja ja samalla hämmentävät niin omaa kuin muidenkin elämää.

Vasta kun keittäjä, kokki, restonomi tai kotitalousopettaja oppii siivilöimään elämän keitoksensa niin, että lopputuloksena on kirkas ja puhdas elämän liemi, hän saa selkeyden elämäänsä. Se vaatii kylläkin siivilöinnissä erottuneiden kokkareiden rehellistä läpikäyntiä ja setvimistä. Kun sen teet, on elämäsi keitto viimein hyvää ja syötävää.

Monta pohjaan palanutta, raakaa, litsahtanutta ja lässähtänyttä, liian suolaista tai makeaa, mautonta tai liian maustettua keitosta ja paistosta joudut kuitenkin elämässäsi valmistamaan, ennen kuin uskaltaudut ottamaan oman elämän keittiösi ohjat käsiisi. Sen jälkeen sinulla onkin paljon ravitsevaa annettavaa niin itsellesi kuin lähimmäisillesi, niin henkisesti kuin fyysisestikin.

7.1.

Kirjanpitäjä

Lapsuudessasi jouduit tasapainoilemaan omassa perheessäsi. Siksi olet valinnut ammatin, jossa tilit pitää saada tasaan, koska sinun tulisi käsitellä oman elämäsi epätasapainossa olevat tilit. Paljonko on tulo puolella, paljonko menopuolella.

Yleensä kuitenkin elämässäsi debit ja kredit eivät ole tasapainossa, vaan annat enemmän kuin saat. Työssäsi olet vastuuntuntoinen ja annat kaikkesi. Samaa toistat omassa perheessäsi ja parisuhteessasi, lapsena opitun mallin mukaan. Et osaa kuunnella omia tarpeitasi eli niitä debit puolen asioita. Niinpä podetkin sitten niskasärkyjä ja hartiavaivoja, koska kannat liikaa huolia ja murheita. itsellesi et kuitenkaan salli debit puolen hyvää.

Niin kauan kuin omat elämän tilisi eivät ole tasapainossa, huokailet elämän raskauden kanssa. Tai sitä, ettei elämässäsi ole rakkautta tai että kohtaat aina narsistisia ihmisiä, jotka lisäävät kredit tilisi painolastia. Kun opit huolehtimaan omasta debit tilistäsi, että se pysyy kaiken aikaa positiivisena, astuu rakkauskin elämääsi. Numeroiden sisään linnoittautuminen ei ole ratkaisu vaan uskallus kuunnella sydämesi ääntä ja elää sen mukaan.

8.1.

Hammaslääkäri

Hammaslääkäri potee samaa problematiikkaa, kuten kaikki hoitoalan ihmiset. Hoitoalan ihminen on jäänyt lapsena vaille hoivaa ja hoitamalla muita, kuvittelee saavansa viimein itsekin hoivaa. Lääkärin lapsuudessaan saama huolenpito on ollut kylmää ja velvollisuuteen perustuvaa, jossa on enemmän analyyttistä viileyttä kuin lämpöä ja hellyyttä.

Siksi hammaslääkärillä on todella pahasti jotain hampaankolossa. Koska hän ei saa sanottua mitä se on, kannat sitä mukanasi ja joudut tonkimaan muiden hampaita niin kauan, kunnes viimein setvit omassa elämässäsi ne asiat ja ihmiset, jotka hampaankolosi täyttävät ja nakertavat reikiä hampaisiisi.

Joudut kyllä avaamaan oman suusi ja puhumaan sen puhtaaksi useamman kerran. Vasta sen jälkeen alkaa elämääsi virrata todellista rakkautta ja lämpöä.

Hammashoitaja

Hammashoitaja kuuluu samaan luokkaan kuin kaikki muutkin hoitoalan ihmiset, eli on jäänyt vaille hoivaa ja rakkautta lapsuudenperheessään. Siksi hän hoitaa muita tullakseen viimein itse hoidetuksi.

Hammashoitajalla on monia asioita hampaankolossa ja yksi suurimmista on arvottomuus, jota hän on joutunut kokemaan omassa perheessään. Sama arvottomuus kulkee sitten mukana työelämässäkin ja usein hän saakin työparikseen hammaslääkärin, joka kostaa oman arvottomuudenkokemuksensa hammashoitaja työparilleen.

Kun opit arvostamaan itseäsi ja kuuntelemaan omia tarpeitasi, alkaa elämääsi virrata valo. Silloin vaikeat elämänkokemukset ja hampaankolosi täyttämä raivo viimein talttuu ja puhdistuu. Silloin elämääsi avautuu viimein ilo ja valo ja voit hymyillä lämpimästi. Silloin kukaan ei enää vie nenäsi edestä elämänleipääsi, vaan osaat pitää kiinni oikeuksistasi, itseäsi arvostaen ja rakastaen.

16.1.

Kiinteistönvälittäjä

Olet koditon, vaikka sinulla olisikin ollut lapsuudessasi koti. Se vain ei ole koskaan tarjonnut sinulle kodin lämpöä ja turvaa. Se on ollut lähinnä vain talo/asunto jota kodiksi kutsutaan. Siksipä myytkin muiden koteja, päästäksesi aina kurkistamaan miltä muiden kodit näyttävät ja joskus lämmittelemään hetken jossakin aidosti kodikkaassa kodissa.

Pysähdypä miettimään, millainen oma kotisi on ja onko se paikka, jossa sydän lepää? Kun viimein löydät itsellesi sellaisen paikan, saatat miettiä jopa alan vaihtoa. Tai ainakin osaat paremmin kuunnella ja lukea asiakaskuntaasi.

Mutta luodaksesi itsellesi sydämesi kodin, sinun on uskaltauduttava itsesi äärelle rehellisesti. Sydämesi äänen kuuntelu vaatii hiljentymistä ja rehellistä uskallusta katsoa sisimpääsi ja kohdata suru, jota kannat kaiken aikaa mukanasi, muttet uskalla nähdä. Kun uskallat oman todellisen itsesi äärelle, alat viimeinkin nähdä sen, kuka ja mikä olet. Silloin avautuvat kotisi todelliset ovet ja elämääsi astuu rauha ja harmonia.

21.1.

Psykologi, terapeutti

Koska et saanut ymmärrystä lapsena, yrität nyt ymmärtää sen edestä muita. Probleemasi on sama kuin kaikilla muillakin hoitoalan ihmisillä, hoitamalla muita, kuvittelet tulevasi itsekin hoidetuksi.

Mutta luuletko tosiaankin, että muiden ymmärtäminen ja paapominen tuo valoa omaan elämääsi? Että olisit rakastettu ja vähemmän hyväksikäytetty? Eikö sama, mitä opetat asiakkaillesi, koske myös itseäsi? Itsetuntemus ja rehellinen oman itsesi ja elämäsi analysointi ja läpikäynti voivat tuoda valon omaan elämääsi. Niin kauan kuin vain hoidat muita, olet kuin strutsi, joka painaa vaaran uhatessa päänsä hiekkaan. Mutta siitä ei ole mitään hyötyä. Saat vain lisää hiekkaa silmiisi.

Voisitko vihdoinkin katsoa rehellisesti omaa lapsuudenperhettäsi, omia tarpeitasi ja keskittyä niiden hellään ymmärtämiseen ja hoivaamiseen? Kun opit kuuntelemaan itseäsi ja myös toteuttamaan omat tarpeesi täysimääräisesti, kasvaa sinusta todellinen auttaja lähimmäisillesi. Ilman rehellisyyttä olet pelkkä ikuinen leipäpappi, jolla ei ole mitään todellista annettavaa kenellekään, ei itsellesi enempää kuin muillekaan.

29.1.

Siivooja

Yrität siivota elämääsi puhtaaksi. Sinun tulisikin saada elämäsi asiat järjestykseen ja puhdistaa ajatusmaailmaasi perusteellisesti. Sen vuoksi siivoat päivästä toiseen, koska et uskalla kohdata sitä, minkä vuoksi olet siivoojan ammatin valinnut. Siis siivottomuuden, jota jouduit sietämään lapsuudenkodissasi. Tunnesekamelskasi ja siivoamattomat mielenkaappisi vaatisivat uskallusta kohdata lapsuutesi tunnekaaos, tunnekylmyys ja ne monet lapsen kannalta siivottomat asiat, joiden keskellä elit ja kasvoit.

Joskus lapsuutesi koti oli konkreettisesti siivoton ja perusteellisen siivouksen tarpeessa. Toisinaan siivottomuus oli henkistä. Usein se on ollut molempia. Niistä vapautuaksesi, joudut itse tyhjentämään omat likasankosi, pesemään henkisen kotisi ja järjestelemään paikat siihen kuntoon, että sielusi lepää ja mielesi saa rauhan. Silloin huomaat, että sinussa vapautuu aivan uusia ulottuvuuksia ja vahvuuksia.

4.2.

Poliisi

Haluat olla hyvisten puolella pahiksia vastaan. Haluat mennä pillit ulvoen auttamaan avun tarpeessa olevia ja pidättämään rikolliset.

Koska itse jäit niin usein vaille tukea ja turvaa, olet valinnut ammatin, jossa voit olla se vahva ja voimakas. Se, jolla on valtaa. Et kuitenkaan ole niin valmis tappamaan kostaaksesi lapsuutesi traumoja, kuin sotilaan ammatin valinneet, joten valitsit poliisin ammatin. Ammut vain, jos on pakko tai sallittua.

Jos olet mies puolinen poliisi, suhteesi naisiin on ongelmallinen, onhan äiti suhteesi ollut ongelmallinen ja sinun on todistettava isällesi miehisyyttäsi. Jos olet naispuolinen poliisi, on suhteesi isään ollut ongelmallinen ja naiseutesi täysin hukassa, siksi valitsit poliisin ammatin.

Pitäähän sinun todistaa olevasi mies, sukupuolesta riippumatta. Mutta oletko sitä todellisuudessa pelkän ammatin valinnalla? Miehisyys, kuten naiseuskin on korvien välissä. Oletko huomioinut sen? Todellinen omanarvontunto ei synny ammatista vaan aidosta itsensä arvostamisesta sukupuoleen katsomatta.

12.2.

Sairaanhoitaja ja muut hoitajat

Olet ottanut elämäntehtäväksesi hoitaa muita, oppiaksesi hoitamaan itseäsi. Opit jo lapsena, että vain sairaana sait huomiota ja hoivaa. Tai kodissasi oli joku, joka tarvitsi erityistä huolenpitoa. Niinpä kuvittelet sen olevan tie siihen, että itsekin tulisit joskus huomioiduksi ja hoivatuksi rakkaudella.

Lapsuuden kodissasi sait enemmän velvollisuudentuntoista huolenpitoa kuin rakkaudellista hoivaa. Siksipä työssäsi jaat myös potilaillesi ammattihoivaa, velvollisuudesta ja palkkaa vastaan. Yleensä valitset itsellesi puolisonkin, joka vaatii jatkuvaa hoivaamista ja huomiointia. Yleensä hän vielä kertoo surkeasta lapsuudestaan, varmistaakseen säälisi ja sympatiasi. Yritätkin hoitaa hänet ehjäksi, mikä on tosin toivoton tehtävä.

Kun opit kuuntelemaan omia tarpeitasi herkin korvin ja hoivaamaan itse itseäsi, täyttyy sisälläsi oleva hoivan ja hellyyden kaipuu. Silloin alat myös saada hoivaa ja rakkautta muilta, etkä ole pelkkä ikuinen antaja. Terveen itsekkyyden opettelu on sinulle kuitenkin suuri haaste. Samoin kuin kyvyn sanoa ei. Kun ne viimein opit, olet tehnyt suuria oivalluksia niin elämästä kuin itsestäsikin.

20.2.

Kosmetologi

Et ole tyytyväinen tai hyväksy omaa ulkonäköäsi/kauneuttasi – siis loppujen lopuksi – itseäsi. Siksi haluat saada hoitamasi naiset näyttämään kauniimmalta? Usein kuitenkin meikkaat heidät niin, että lopputulos ei suinkaan ole kaunis vaan kauhea.

Liian tummat kulmakarvat luovat uhkaavan ilmeen – mielestäsi kauniin, koska sinulle se kuvaa vahvuutta ja voimaa. Mutta onko vihaisen näköinen nainen kaunis? Tai kenet tämän naisen mielestäsi pitäisi pelottaa pois? Tai miksi ihminen ei saisi osoittaa avoimesti tunteitaan tai ilmeitään, vain pelkän maskin?

Kun uskallat kohdata lapsuutesi mörön, joka ei nähnyt omaa kauneuttasi – myös sisäistä, olet oppinut elämässäsi paljon. Sen jälkeen sinun ei enää tarvitse paeta paksun pakkelikerroksen taakse vaan uskallat näyttää todelliset kasvosi. Ymmärrätkö lainkaan, kuinka kaunis ja ihana ihminen oletkaan?

jatkuu…